woensdag 27 mei, 19:30 -

Het betaald voetbal ligt ten minste stil tot 1 september. Dat is de uitkomst van de persconferentie die premier Mark Rutte gaf over de vanwege het coronavirus noodzakelijke maatregelen. De eredivisie en de eerste divisie zijn vergunning plichtige evenementen en dus behoort een snelle herstart niet tot de mogelijkheden. Ook spelen zonder publiek is van de baan, omdat ook daarvoor de inzet van politie nodig is. Wat dit besluit betekent voor de beide competities met betrekking tot titels en Europees voetbal is nog niet bekend. Het nieuwe voetbalseizoen zou van start gaan op 8 augustus met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

Het KNVB-besluit om Cambuur en De Graafschap niet te laten promoveren naar de eredivisie blijft overeind. Dat oordeelde de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland.

De rechter deed uitspraak in het kort geding dat door beide clubs was aangespannen tegen de voetbalbond.

De nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie vonden dat zij recht hebben op promotie naar de eredivisie, maar volgens de rechter heeft het bestuur betaald voetbal van de KNVB correct gehandeld.

"Het genomen besluit is niet zo onredelijk dat het teruggedraaid moet worden", stelde de rechter.

"De KNVB heeft met de rug tegen de muur een besluit moeten nemen. Ze moet rekening houden met alle clubs. Er zijn altijd clubs die pech hebben. Het is heel zuur voor Cambuur en De Graafschap, maar dat is onvoldoende om het besluit terug te draaien."